Home / Wijkwerkplaatsen / Beleid maken vanuit de grassroots

Beleid maken vanuit de grassroots

Wijkwerkplaats Zuidoost
Stichting For an Equal Society uit Amsterdam Zuidoost heeft het Kenniscentrum Ongelijkheid gevraagd te onderzoeken hoe bewonersparticipatie bevorderd kan worden in relatie tot de Masterplannen die in ontwikkeling zijn in Zuidoost en Nieuw-West, en in relatie tot de Aanpak Noord.

In deze drie stadsdelen aan de randen van de stad wordt met een brede coalitie van partners gewerkt aan lange termijn beleidsplannen om de leefbaarheid, veiligheid en kansengelijkheid voor bewoners te bevorderen, maar veel bewoners voelen zich nog te weinig betrokken bij deze plannen. Tegelijkertijd zijn er in deze stadsdelen ook veel bewoners die op verschillende manieren bijdragen aan lokale gemeenschappen in de wijk, maar dit niet (meer) via de weg van reguliere, formele politieke participatie willen doen, omdat ze weinig vertrouwen hebben in, of afstand ervaren tot, overheidsinstanties. 

In de eerste fase van dit project doen we kwalitatief onderzoek in Zuidoost, Noord en Nieuw-West bij een aantal grassroots bewonersinitiatieven die op eigenzinnige manieren bezig zijn met ‘community building’ en collectieve belangenbehartiging. Hoe ziet grassroots leiderschap in de wijk eruit en hoe krijgen grassroots organisaties legitimiteit van bewoners? In de tweede fase van dit project brengen we een Community of Practice bij elkaar van actieve bewoners, beleidsmakers, gemeentelijke bestuurders en onderzoekers. In een aantal ontwikkelsessies beogen we input te genereren voor concrete, vernieuwende kaders voor beleidsontwikkeling waarbij lokale gemeenschappen daadwerkelijk in de lead zijn en beleidsmakers een faciliterende rol hebben. We willen zichtbaar maken wat er voor nodig is om significant meer bewoners, die juist ondervertegenwoordigd zijn op de “participatieradar”, in hun politieke-en burgerparticipatie te bevorderen, en wat dit betekent voor de werkwijze van gemeenteambtenaren, beleidsmakers en bestuurders.

Samenwerkingspartners: For An Equal Society (FAES) en Lectoraat Jeugd en Samenleving van Hogeschool Inholland

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.