Home / Over ons / Hoe we werken

Hoe we werken

Onze visie: Investeren in nieuwe combinaties

Er is ongelooflijk veel kennis aanwezig in de stad. Niet alleen in formele instituties, maar juist ook bij professionals en bewoners. Die kennis kan een grotere plek krijgen in onderzoek en beleid. Een belangrijk meerwaarde van het Kenniscentrum Ongelijkheid ligt in het verbinden van bestaande en nieuwe kennis in de stad. We focussen dus niet zozeer op het ontwikkelen van steeds weer nieuwe stukjes losse kennis, maar op het combineren van kennis uit verschillende bronnen. Dit leidt tot vernieuwende inzichten en toepassingen die anders niet zouden ontstaan.

Wijkwerkplaatsen: de kracht van lokale samenwerking

Ongelijkheid is geen Amsterdams probleem. Toch ligt een belangrijke succesfactor van het Kenniscentrum Ongelijkheid in de kracht van de lokale samenwerking. In onze wijkwerkplaatsen vormen de vragen en ervaringen van in de wijk actieve professionals en bewoners(organisaties) het uitgangspunt. Van daaruit proberen we bredere lessen te trekken over de aanpak van ongelijkheid. Elkaar leren kennen en vertrouwen, elkaars omgeving ervaren en je verdiepen in de perspectieven van een ander zijn een voorwaarde voor een vruchtbare kennissamenwerking.

Ruimte bieden om het anders te doen

Betrokkenen bij het Kenniscentrum Ongelijkheid worden gedreven door de wens om het beter te doen. Een onafhankelijk kenniscentrum biedt een veilige ‘tussenruimte’ waar mensen van gebaande paden kunnen afwijken, kritisch naar zichzelf en anderen mogen kijken en dingen kunnen uitproberen en leren, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun eigen positie of organisatie. Het waarborgen van die ruimte is niet alleen een opdracht aan het Kenniscentrum Ongelijkheid, maar evenzeer aan de organisaties waaraan projectdeelnemers verbonden zijn.

De toepasbaarheid in het vizier houden

Het Kenniscentrum Ongelijkheid gelooft in de kracht van kennis, maar kennis alleen zal de ongelijkheid niet oplossen. Onze meerwaarde ontstaat wanneer betrokkenen zelf ervaren dat de samenwerking bijdraagt aan hun eigen strijd tegen ongelijkheid. Tegelijkertijd streeft het Kenniscentrum Ongelijkheid naar concrete verbeteringen in beleid en praktijk. De relatie tussen de ontwikkeling van kennis en de toepassing ervan in de strijd tegen ongelijkheid blijft daarom steeds vooropstaan.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.