Home / Project: Het Ongelijkheidsbeginsel

Project: Het Ongelijkheidsbeginsel

Tussen Strafrecht en Stadsdeel.

Onder leiding van Julienne Weegels (Centre for Urban Studies & CEDLA, UvA) wordt de relatie tussen het strafrechtsystemen en ruimtelijke en sociale ongelijkheden bij Amsterdamse jongvolwassenen onderzocht. 

Het strafrechtsysteem heeft een sterke invloed op de doorontwikkeling van ongelijkheid in verschillende levensdomeinen en levensfasen: zo hebben niet-witte jongeren in bepaalde stadsdelen een grotere kans om in aanraking te komen met justitie, en is een strafblad een van de meest beperkende factoren van volwaardige participatie in de samenleving. In dit project onderzoeken wij de relatie tussen het strafrechtsysteem en de cumulatie van ruimtelijke en sociale ongelijkheden. Het onderzoek heeft als doel om beter inzicht te geven in de manier waarop strafrechtelijk beleid (op stads- en stadsdeelniveau) invloed heeft op de kansen en hulpbronnen van Amsterdamse jongvolwassenen zowel voor als na de periode van de strafrechtelijke sanctie. Op basis van interviews met jongvolwassenen en medewerkers van het Openbaar Ministerie, Reclassering en Rechtbank Amsterdam, beschrijven en begrijpen wij hoe strafrechtelijke procedures vormgeven aan sociale en ruimtelijke scheidslijnen, en dragen wij samen met onze partners bij aan het aanpakken van ongelijkheid binnen het strafrechtsysteem.

Partners in dit project zijn: 

  • UvA – Centre for Urban Studies 
  • UvA – Centre for Latin American Research and Documentation (CEDLA)
  • Universiteit Utrecht – Criminologie
  • KennisWerkplaats Vrijheidsbeneming en Maatschappij
  • Restorative Justice Nederland

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.