Download de publicatie

Rapport

Onderzoeksprogramma naar de letter van de stad

Kansrijke interventies voor domeinspecifieke geletterdheid

De Nederlandse samenleving stelt hoge eisen aan haar burgers. De WetenschappelijkeRaad voor het Regeringsbeleid benadrukte in zijn advies Weten is nog geen doen dat veel van die eisen te hoog zijn en dat organisaties en hun systemen geen rekening houden met de mogelijkheden en beperkingen van mensen (Bovens et al., 2017). Anders gezegd: hoewel de maatschappij verwacht dat mensen naar bepaalde standaarden participeren in essentiële leefdomeinen (werk, wonen, opvoeding, recreatie etc.) en de meeste mensen ook zelf die noodzaak en/of behoefte voelen, wordt participatie vaak belemmerd doordat mensen zelf niet over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken of omdat ze daar op institutioneel niveau niet toe in de gelegenheid worden gesteld hoewel de maatschappij verwacht dat mensen naar bepaalde standaarden participeren in essentiële leefdomeinen (werk, wonen, opvoeding, recreatie etc.) en de meeste mensen ook zelf die noodzaak en/of behoefte voelen, wordt participatie vaak belemmerd doordat mensen zelf niet over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken of omdat ze daar op institutioneel niveau niet toe in de gelegenheid worden gesteld.

Het doel van het onderzoeksprogramma ‘Naar de letter van de stad’ van het Kenniscentrum Ongelijkheid was te achterhalen welke belemmeringen inwoners van Amsterdam ervaren om op een gewenst en noodzakelijk niveau deel te nemen aan twee essentiële leefdomeinen: het domein Werk & Inkomen en het domein Opvoeding.

De focus lag daarbinnen op twee kernrollen: die van inkomensverwerver en die van opvoeder. Centraal in het programma staat het begrip domeinspecifieke geletterdheid. Het programma is uitgevoerd door een consortium van de Hogeschool van Amsterdam, TTA (Instituut voor Taalontwikkeling en Taalonderwijs Amsterdam), de Vrije Universiteit en de gemeente Amsterdam.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.