Breath of Hope is een project dat werd ontwikkeld door de Road of Hope Foundation in Amsterdam Nieuw-West. Het heeft tot doel de barrières en obstakels voor sociale integratie te verminderen, met nadruk op het emotionele welzijn van vrouwen die recentelijk in Nederland zijn aangekomen. Breath of Hope streeft ernaar de ongelijkheid aan te pakken zoals vluchtelingen die ervaren, en dan vooral vluchtelingenvrouwen.
Een kernelement van de Breath of Hope methodiek is het delen van ervaringen en het gebruik van ervaringskennis. In de wijkwerkplaats Met ervaringskennis betere integratie voerden de Road of Hope Foundation en de afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit een co-creatief onderzoeksproject uit om te expliciteren hoe dit gebeurt en na te gaan wat dit betekent voor de deelnemende vrouwen. Er is gewerkt met een combinatie van literatuuronderzoek, interviews en groepsgesprekken.
Uit het onderzoek blijkt dat het project bijdraagt aan de empowerment van vluchtelingenvrouwen. Door het delen van ervaringen, voelen de vrouwen zich minder alleen in hun zoektocht en (soms) wanhoop, krijgen ze meer hoop op en vertrouwen in een betere toekomst, krijgen ze het gevoel meer zelf grip te kunnen krijgen op hun leven en durven ze nieuwe stappen te zetten.
In dit proces spelen de zogeheten Intercultural facilitators (vrijwillige, ervaringsdeskundige vluchtelingenvrouwen) een cruciale rol. Door het delen van hun eigen ervaringen, creëren ze een veilige omgeving voor het ontwikkelen van vertrouwensrelaties en het delen van ervaringen. Dankzij de wijkwerkplaats is duidelijker geworden hoe die rol verder uitgewerkt kan worden en op welke manier de Intercultural facilitators hun ervaringskennis het best kunnen inzetten. Ook is duidelijk geworden welke keuzes, bijvoorbeeld voor de samenstelling van de groepen, van belang lijken. De bevindingen worden inmiddels ook benut in doorontwikkeling van Breath of Hope.