Ouderen verliezen het vertrouwen in de ouderenzorg door de wijze waarop die is georganiseerd: complex en gebaseerd op marktwerking. Dat verlies aan vertrouwen pakt anders uit voor ouderen uit lagere inkomensgroepen, concluderen Hanna Carlsson en Monique Kremer uit hun onderzoek.
De vertrouwenscrisis in de publieke sector is wijdverspreid, en dat geldt ook voor de ouderenzorg. Slechts de helft van de bevolking zegt vertrouwen te hebben in de thuiszorg (NIVEL 2022). Ook het vertrouwen in gemeenten die verantwoordelijk zijn voor een belangrijk deel van de ouderenzorg – de Wmo – is laag, vooral onder 75-plussers (Vereniging van Nederlandse Gemeenten 2023).
In ons kwalitatief onderzoek Vertrouwde zorg onderzochten wij het vertrouwensverlies in de zorg onder ouderen. Wij ondervroegen ruim vijftig 65-plussers uit verschillende inkomensgroepen in de regio Nijmegen en in Amsterdam en omstreken. Waarom is er eigenlijk zo weinig vertrouwen in de ouderenzorg? Zijn er ook verschillen tussen ouderen? En hoe pakt het gebrek aan vertrouwen uit voor het gevoel van mensen en de houding van ouderen ten aanzien van zorgorganisaties en professionals?