Home / Project: Het verkleinen van de opleidingskloof bij politieke participatie

Project: Het verkleinen van de opleidingskloof bij politieke participatie

Een effectstudie naar educatief materiaal voor MBO-scholen en jongerenwerk

Onder leiding van Hessel Nieuwelink (lectoraat Burgerschapsonderwijs, HvA) wordt onderzocht wat het effect is van educatief materiaal op de politieke participatie van lageropgeleide jongeren. 

Lageropgeleide jongeren participeren minder vaak in politiek en verkiezingen dan hun hogeropgeleide leeftijdsgenoten, en dit geldt vooral voor jongeren in wijken met een oververtegenwoordiging van mensen met een lage sociaaleconomische status. Om de vertegenwoordiging van lageropgeleide jongeren te verbeteren, is het cruciaal dat de opkomst van deze groep kiezers verhoogd wordt. Er bestaat echter nauwelijks educatief materiaal om de electorale participatie van lageropgeleide jongeren te vergroten, en van het materiaal dat wel bestaat is de effectiviteit niet onderzocht. Aangezien de focus in het project specifiek op lageropgeleide jongeren ligt, concentreert het zich op educatieve materialen op mbo-niveau.

In dit project onderzoeken we welk educatief materiaal voor lageropgeleiden effectief ingezet kan worden door mbo-scholen en jongerenwerkers om politieke participatie te vergroten. In het project wordt een effectstudie uitgevoerd in mbo-onderwijs en jongerenwerk om politieke participatie van mbo-jongeren te stimuleren.

Partners in dit project zijn: 

 • HvA – Burgerschapsonderwijs
 • HvA – Social Work, Youthspot
 • UvA – Politicologie
 • Universiteit Utrecht
 • ROC van Amsterdam
 • ROC Flevoland 
 • Horizon College Alkmaar
 • Horizon College Purmerend
 • Regio College Zaandam
 • Nova College Haarlem 
 • Hout en meubileringscollege Amsterdam
 • ProDemos

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.