Home / Project: Memory Matters

Project: Memory Matters

Digital design voor het maatschappelijk debatover het Nederlandse koloniale verleden

Onder leiding van Gabriele Ferri (Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie, HvA) zijn de huidige ongelijkheden die geworteld zijn in de Nederlandse koloniale geschiedenis onderzocht en gevisualiseerd.

Memory Matters (MeMa) ontwikkelt een interactieve digitale ervaring die de huidige sociaaleconomische ongelijkheid in Nederland relateert aan etnische achtergronden die dateren uit de tijd van het Nederlandse koloniaal verleden. MeMa werkt samen met het Rijksmuseum om de boodschap van de Slavernij-tentoonstelling verder te brengen dan het publiek dat de tentoonstelling bezoekt. MeMa benut hiervoor de unieke mogelijkheden van digitale media om een product te ontwikkelen dat publiek in staat stelt ongelijkheid op een concrete manier te ervaren, om daarmee bij te dragen aan begrip en empathie. Op die manier tracht het bij te dragen aan een breder debat over institutioneel racisme in Nederland, het
koloniaal verleden en gerelateerde actuele kwesties in de huidige samenleving, zoals Black Lives Matter en protesten tegen Zwarte Piet. MeMa is een “Research through Design” project, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van lesmateriaal ten behoeve van het omgaan met sociaal-culturele ongelijkheden.

Partners in dit project zijn: 

  • HvA – Digitale Media en Creatieve Industrie (Master Digital Design) 
  • Rijksmuseum (RijksLab) 
  • Philips

Het project Memory matters is helaas voortijdig stopgezet. 

Opbrengsten van dit project

Links
Slavernij – Rijksmuseum

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.