Home / Leerkrachtenidentiteit en toekomstperspectief

Leerkrachtenidentiteit en toekomstperspectief

Leerkrachtenidentiteit en toekomstperspectief: een longitudinale verkenning onder pabostudenten

Onder leiding van Fadie Hanna (HvA)

Het aantrekken en behouden van leraren in het basisonderwijs is een lastige uitdaging. Dit geldt vooral in de grootstedelijke omgeving. De ontwikkeling van een sterke leerkrachtidentiteit speelt een belangrijke rol bij het toekomstperspectief van pabostudenten op hun beroep. Dit project onderzoekt de ontwikkeling van de leerkrachtidentiteit en het toekomstperspectief van pabostudenten die worden opgeleid binnen een grootstedelijke schoolomgeving.

Doel van dit project
Het lerarentekort is een groot en actueel probleem is. Het aantrekken en behouden van leraren in het basisonderwijs is een lastige uitdaging. Dit geldt vooral in de grootstedelijke omgeving. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de leraren langer dan vijf jaar blijft lesgeven. In de grote steden is dit slechts 50%. De ontwikkeling van een sterke leerkrachtidentiteit speelt een belangrijke rol bij het toekomstperspectief van pabostudenten op hun beroep. Pabostudenten met een sterke leerkrachtidentiteit hebben meer positieve ideeën over hun toekomstige carrière als docent. Omdat de leerkrachtidentiteit onder andere wordt gevormd en ontwikkeld tijdens de opleiding, is het belangrijk om te begrijpen hoe dit gebeurt. Met deze inzichten kunnen studenten hier beter bij ondersteund worden, zodat de kans groter wordt dat ze leraar blijven.

Kwantitatief en longitudinaal onderzoek op dit gebied is relatief nieuw en beperkt beschikbaar. In dit onderzoek hebben we daarom de relatie over een bepaalde periode onderzocht tussen het toekomstperspectief en de leerkrachtidentiteit bij 368 Pabo-studenten die worden opgeleid voor een stedelijke schoolomgeving.

Lees verder over dit project op de website van het Kenniscentrum Urban Education van de HvA.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.