Home / Hoger risico op crimineel gedrag bij kinderen die opgroeien in eenoudergezin

Hoger risico op crimineel gedrag bij kinderen die opgroeien in eenoudergezin

Hoger risico op crimineel gedrag bij kinderen die opgroeien in eenoudergezin

Onder leiding van Janique Kroese (Vrije Universiteit Amsterdam & NSCR)

Janique Kroese (Vrije Universiteit Amsterdam & NSCR) heeft tijdens haar promotieonderzoek onderzoek gedaan naar eenoudergezinnen en jeugdcriminaliteit. Ze heeft hiervoor gebruikgemaakt van de Microdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De resultaten laten zien dat kinderen die opgroeien in een eenoudergezin een verhoogde kans hebben op het plegen van criminaliteit. Hoe jonger het kind is wanneer het eenoudergezin ontstaat, des te hoger de kans op crimineel gedrag. Ook het opgroeien bij alleen een moeder zorgt voor een verhoogde kans op criminaliteit, in vergelijking met het opgroeien bij alleen een vader. Dit geldt voor zowel zonen als dochters. Daarnaast blijkt uit haar onderzoek dat er een tijdelijke verhoging is van de kans op het plegen van criminaliteit vlak na een scheiding van de ouders, terwijl kinderen juist een tijdelijke verlaging laten zien voorafgaand aan het overlijden van een ouder. Ook blijkt dat kinderen een lagere kans op het plegen van criminaliteit laten zien wanneer ze door een scheiding niet meer bij een criminele ouder wonen. Dit is opvallend, aangezien zowel criminaliteit door de ouders als een echtscheiding los van elkaar bekeken de kans op het plegen van criminaliteit juist verhogen. Het project liep van 1 september 2017 tot 31 december 2022. Het proefschrift van Janique Kroese is hier te vinden.

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.