Home / Wie woont en werkt nog in de stad?

Wie woont en werkt nog in de stad?

Nieuw onderzoeksprogramma in voorbereiding over de woningmarkt

In januari 2022 zijn de eerste drie onderzoeksprogramma’s van het Kenniscentrum Ongelijkheid gestart: It takes the city to raise a child, Een (on)zeker bestaan in de stad en De stad voor iedereen.

Vanaf september 2022 starten de onderzoeksprogramma’s Wie woont en werkt nog in de stad? en Amsterdam all-inclusive. Het programma Naar de letter van de stad is nog in voorbereiding en start in de tweede helft van 2022.

Het onderzoeksprogramma Wie woont en werkt nog in de stad? gaat over de toegankelijkheid van de woningmarkt. Wonen in de Metropoolregio Amsterdam – en in het bijzonder in de stad – wordt voor steeds meer bewoners een onbetaalbaar en onhaalbaar doel. Dit heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt. Voor bewoners die werkzaam zijn in de stad worden de afstand en kosten van het woon-werkverkeer steeds groter. Lokale werkgevers hebben hierdoor moeite personeel te vinden, wat leidt tot tekorten in sectoren die cruciaal zijn voor de stad en haar inwoners, zoals het onderwijs en de zorg. In dit onderzoeksprogramma worden de cumulatieve gevolgen van de ontwikkelingen op de grootstedelijke woningmarkt voor verschillende groepen en levensdomeinen onderzocht. Centraal staat de vraag naar aangrijpingspunten om de cumulatieve gevolgen van de toenemend ontoegankelijke woningmarkt in de stad tegen te gaan.

Dit onderzoeksprogramma staat onder leiding van Dorien Manting (hoogleraar Bevolking en Ruimte aan de UvA) en Stan Majoor (lector Coördinatie Grootstedelijke Vraagstukken aan de HvA).

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.