Home / Magazine Veranderkracht

Magazine Veranderkracht

Magazine ‘Veranderkracht – drie jaar Kenniscentrum Ongelijkheid’ boordevol informatie over onze projecten en activiteiten, interviews, overzichten van ons netwerk en thema’s en de lessen die wij in de eerste drie jaar van ons bestaan hebben geleerd.

Op 30 december 2020 richtten de Gemeente Amsterdam, UvA, VU, HvA en Inholland het Kenniscentrum Ongelijkheid op, met als doel de groeiende ongelijkheid in de stad en omliggende regio’s beter te beschrijven, begrijpen en bestrijden. In dit magazine tonen we vol trots wat we in de eerste drie jaar van ons bestaan hebben gerealiseerd. En dat is een heleboel. Dat zeggen we overigens niet om onszelf als team van het Kenniscentrum Ongelijkheid op de borst te kloppen. Het Kenniscentrum Ongelijkheid is een netwerkorganisatie waarin bijna 100 verschillende onderzoeks- beleids-, praktijk- en bewonersorganisaties participeren. Samen verzetten zij het vele werk waarover u in dit magazine kunt lezen. Als team zijn wij vooral heel trots dat we al dat mooie werk mogen aanjagen en ondersteunen.

En dit is nog maar het begin. Nu de organisatie staat en we deze eerste oogst presenteren, kijken we gretig vooruit. We willen onze activiteiten en netwerken uitbouwen, de organisatie en programmering verduurzamen en zichtbare impact maken in de

strijd tegen ongelijkheid. Want dat is waar we het allemaal voor doen: verschil maken met de kracht van kennis. Dat doen we door het ontwikkelen, bundelen en toepassen van de kennis van onderzoekers, praktijkprofessionals, beleidsmakers en bewoners. Door hun kennis, ervaringen en perspectieven bij elkaar te brengen, versterken we ieders individuele en gezamenlijke bijdrage aan de strijd tegen ongelijkheid.

Want iedereen kan bijdragen, elk op de eigen manier. Agency noemen ze dat ook wel: het vermogen om zelf te handelen. Een term waar nooit een goeie Nederlandse vertaling voor bestaat, totdat je met Amsterdamse jongeren in gesprek gaat.

De onderzoekers van het project ‘Agency arrangeren’ (zie blz. 34 in dit magazine ) gingen in gesprek met jongeren over hun agency, waarop zij direct een betere term voorstelden: veranderkracht. De spijker op de kop.

Aan deze scherpzinnige jongeren en aan alle jongeren die hun leven in zeer uiteenlopende omstandigheden opbouwen in de metropoolregio Amsterdam dragen wij dit magazine op. Veranderkracht. Voor hen, voor de stad, voor iedereen.

Namens het hele team van het Kenniscentrum Ongelijkheid wensen wij u veel leesplezier en inspiratie toe!

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.