Home / Project: Zelfstandigen in crisis

Project: Zelfstandigen in crisis

Beleidslessen voor veerkrachtiger ondernemen in Amsterdam.

Onder leiding van Paul de Beer (AIAS, Universiteit van Amsterdam) worden de gevolgen van de coronacrisis op zelfstandig ondernemers in Amsterdam onderzocht.

Veel zelfstandig ondernemers zijn door de crisis plotseling (een groot deel van) hun opdrachten en inkomsten kwijtgeraakt. Niet alle zelfstandig ondernemers worden echter even hard getroffen. De crisis werkt ongelijk uit voor verschillende groepen en kan daarmee nieuwe ongelijkheden creëren. Dit effect kan worden verzwakt, maar mogelijk ook versterkt door het beleid van de overheid. Dit onderzoek beantwoordt de vraag in hoeverre de crisis bestaande verschillen tussen zelfstandigen in Amsterdam vergroot en/of nieuwe ongelijkheden creëert, in welke mate het beleid ten aanzien van werk en inkomen (zowel het reguliere beleid als de noodmaatregelen) deze ongelijkheden verscherpt of verzacht, en welke mechanismen hieraan ten grondslag liggen. Op basis van dit onderzoek worden, in samenspraak met  maatschappelijke stakeholders, suggesties gedaan voor aanpassing van (de uitvoering van) het gemeentelijke beleid, zodat de gevolgen van de crisis voor kwetsbare groepen worden verzacht en het beleid robuuster wordt met het oog op eventuele toekomstige crises. Het project start in april 2021 en wordt eind 2022 afgerond.

Partners in het project zijn:

  • UvA – AIAS-HSI
  • Gemeente Amsterdam
  • Platform Zelfstandige Ondernemers

De opbrengsten

Lees hier het artikel op Sociale Vraagstukken.nl naar aanleiding van de opbrengsten van dit onderzoek.

Lees hier de factsheet van de opbrengsten van dit onderzoek:

In onderstaande bijdragen worden de opbrengsten in een populairwetenschappelijk artikel en wetenschappelijk artikel besproken:

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.