Home / Bijeenkomsten / Slotbijeenkomst “De stad voor iedereen: verschraalde voorzieningen, verschraalde ontplooiing?”

Slotbijeenkomst “De stad voor iedereen: verschraalde voorzieningen, verschraalde ontplooiing?”

29 feb 2024
13:00 -16:00

Hoe verschraald zijn buurt- en basisvoorzieningen in Amsterdam en Zaanstad? 

Het voorzieningenniveau staat onder druk. Maar hoe zit dat nu precies in de aandachtswijken van de stad? Deze vraag is de afgelopen twee jaar uitgezocht door onderzoekers van de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam voor de Metropoolregio Amsterdam en Amsterdam en Zaanstad in het bijzonder. 

Graag willen we u uitnodigen voor de slotbijeenkomst van het onderzoeksproject “De stad voor iedereen: verschraalde voorzieningen, verschraalde ontplooiing?” van het Kenniscentrum Ongelijkheid. We gaan de resultaten van de onderzoeksprojecten met u delen, de praktijkkant ervan bespreken en vooruitkijken naar een mogelijk vervolg. Tijdens de bijeenkomst wordt ook de Atlas van Voorzieningen gelanceerd. De voorlopige versies van de relevante rapporten kunt u op de website van het Kenniscentrum Ongelijkheid vinden.

Het programma bestaat uit twee blokken. In het eerste blok presenteren we het onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam over de (veranderde) bereikbaarheid van voorzieningen in de MRA. De resultaten worden toegelicht aan de hand van een Atlas van Voorzieningen. Het tweede blok van de Hogeschool van Amsterdam staat in het teken van het perspectief van bewoners en professionals. Ingezoomd wordt op de ervaren verschraling van maatschappelijke voorzieningen in Amsterdam Osdorp-Midden en Zaanstad Kogerveld.

In elk blok zal ook één van onze maatschappelijke partners (OIS Amsterdam, !WOON, Gemeente Zaandstad,  Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties, Universiteit van Amsterdam) reflecteren op de gepresenteerde uitkomsten. Na de reflectie is er nog geruime tijd voor vragen en andere inzichten uit de zaal. We sluiten de bijeenkomst af met een gesprek over de betekenis van deze resultaten voor beleid en de praktijk en met toekomstige vragen voor onderzoek. Vooraf bent u welkom voor een inlooplunch om alvast informeel kennis te maken of bij te praten.

De bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdag 29 februari van 13u-16u in de zaal Forum 2 van de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze bevindt zich in het hoofdgebouw op de Boelelaan 1105 te Amsterdam. Indien u het niet kunt vindt kunt u contact opnemen via + 31 (0)20 59 81124.

Laat ons weten van uw komst of door te mailen naar m.p.a.steijn@vu.nl.

Programma

13u-13u30          Inlooplunch

13u30-13u40      Opening door Hendri de Groot (VU)/Lex Veldboer (HvA)

13u40-14u05      Bereikbaarheid basisvoorzieningen in de MRA/ Presentatie Atlas van Voorzieningen door Mathieu Steijn (VU)

14u05-14u10      Reflectie Bereikbaarheid basisvoorzieningen in de MRA

14u10-14u30      Plenaire discussie bereikbaarheid basisvoorzieningen in de MRA

14u30-14u45      Pauze

14u45-15u10      Resultaten enquête en interviews “Verschraling van buurtvoorzieningen in twee aandachtswijken in Amsterdam en Zaandam?” Door Jesper Rözer en Saskia Welschen (HvA)

15u10-15u15      Reflectie op “Verschraling van buurtvoorzieningen?”

15u15-15u35     Plenaire discussie “Verschraling van buurtvoorzieningen?”

15u35-16u         Blik op beleidsimplicaties, toekomstige onderzoeksagenda en afsluiting door Henri de Groot (VU)/Lex Veldboer (HvA)                              

16u-17u               Borrel

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in en kies zelf welke nieuwsbrieven u wilt ontvangen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.